Munca in open space, sursa de oboseala!

Rubrica: Analitica 13799


In ultimii ani, tendinta de Open space este foarte la moda si se numara printre preferatele multinationalelor, reprezentand una dintre cele mai eficiente modalitati de a oferi transparenta la locul de munca. Spatiile largi in care nu vezi nici urma de pereti despartitori, iar birourile sunt asezate ordonat, eventual separate prin mici paravane, sunt asociate cu marile companii, iar cand ai un birou, mai ales cu vedere spre oras, impune un anumit statut.  Treptat, au aparut si numeroase dezbateri pe aceasta tema, dezbateri care tin de modalitatea cea mai eficienta pentru a da randament la locul de munca.

Impactul modului de lucru in birourile de tip open space asupra productivitatii angajatilor este mult mai mare decit se asteptau angajatorii care au vrut doar sa isi reduca la jumatate o parte din costuri, iar acest lucru este validat de tot mai multe studii de piata.

Managerii le prefera, pentru ca incurajează comunicarea si transparenta. Angajatii le urasc, pentru ca s-au saturat sa-si asculte colegii vorbind la telefon si nu se pot concentra. Birourile de tip open space au “fabricat” o lume corporatista ale caror valori sunt definite de codurile vestimentare si comportamentale pe care angajatii au invatat sa le respecte, cu un pret - sentimentul scaderii productivitatii. De asemenea, un studiu a demonstrat recent ca acest plan deschis favorizeaza extrovertitii si reprezinta unul din motivele pentru care angajatii isi pot da demisia. 

Un spatiu deschis de birouri poate fi un mediu ideal de lucru atunci cand toata lumea respecta regulile, arata cercetarile in domeniu. Insa cum de cele mai multe ori teoria este usoara, iar practica – mai grea, problemele nu intarzie sa apara daca nu sunt luate la timp masuri pentru imbunatatirea conditiilor de lucru.

Sustinatorii acestui plan deschis de lucru cred ca este cea mai buna modalitate pentru a le permite tinerilor specialisti sa observe cum functioneaza persoanele cu mai multa experienta din firma, existand astfel o transparenta binevenita la locul de munca.

Angajatii tineri, in special cei din generaţia Y, nascuti dupa 1980, sunt mai interesati sa invete de la colegii lor si sa acumuleze mai multe cunostinte de la cei mai experimentati prin comparatie cu angajatii mai in varsta, arata alte cercetari. Astfel, spatiile deschise ar trebui sa fie o modalitate de a sprijini invatarea si oportunitatile de mentorat pentru ca tinerii angajati vor performa cel mai bine intr-un spatiu care le va reflecta valorile si unde se vor simti liberi in a interactiona si a se exprima. 

Daca in Republica Molodva cladirile de birouri au fost construite in ultima perioada dupa acest concept, in Occident situatia incepe sa se schimbe. Principalul inconvenient intr-un open space este dat de zgomot. S-a ajuns la concluzia ca este foarte obositor. Desi managerii companiilor isi doresc ca angajatii sa comunice eficient, constata ca un astfel de spatiu are si dezavantajul mentionat.

Totusi sa nu uitam ca un birou open space te poate ajuta sa iti faci prieteni noi, sa te relaxezi pin socializare si sa te amuzi, asa  ca exista si parti bune.

Apreciază te rog articolul, mulțumesc.

Ce candidat căutați?

Vă contactăm în cel mai scurt timp posibil

Закрыть