10 Greseli la interviul de angajare
12877Realizind zilnic, zeci de interviuri de angajare, echipa recruiterilor Mantis a stabilit un sir de greseli observate in timpul intervievarii candidatilor si vine cu o lista de zece greseli comise in timpul interviului de angajare, cu scopul de a mari rata de succes a candidatilor in procesul de recrutare.
1. Limbajul nonverbal la un interviu de angajare
Limbajul nonverbal spune foarte multe despre o persoana, despre dorinta acesteia de a face parte din echipa sau despre veridicitatea celor afirmate. Simpla pozitionare sau mimica fetei lasa, de cele mai multe ori, loc de interpretari. Astfel, incrucisarea mainilor reliefeaza un comportament de aparare; nevoia constanta de a-ti atinge fata sau urechea denota faptul ca scunzi ceva.
Din pacate, este foarte greu sa controlam limbajul nonverbal si microexpresiile, asa ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita tinutei, posturii, expresiei de pe fata si felului in care iti pozitionezi mainile. Totul este foarte usor de interpretat.
2. Intreruperi telefonice
Aceasta intrerupere scindeaza discutia si contribuie la crearea unei atmosfere tensionate. Daca aceasta greseala este oarecum de inteles sau poate fi acceptata, niciun recruiter nu poate trece peste dezinvoltura cu care un candidat raspunde la telefon fara sa se scuze sau sa se gandeasca la consternarea omului de HR.
Faptul ca tu nu ti-ai inchis telefonul sau, in ultima instanta, nu ai respins apelul pe care l-ai primit ii transmite recruiterului ca nu esti interesat de job-ul acesta. Prin urmare, nu uita, atunci cand mergi la un interviu de angajare, sa iti inchizi telefonul. Daca este un apel pe care trebuie neaparat sa il primesti, explica-i recruiterului situatia, cere-ti intr-un mod decent scuze si permisiunea de a raspunde.
3. Nu implora la un interviu de angajare
Indiferent de cat de mult iti doresti acest job sau de cata nevoie ai de el, trebuie sa pastrezi un echilibru la interviul de angajare si sa nu il lasi pe recruiter sa observe vulnerabilitatea ta. Altfel, acesta va ajunge sa creada ca nu esti potrivit din punct de vedere psihologic sau va profita de nevoia ta. Acesta nu trebuie sa stie nimic din ce se intampla in viata ta persoanala, problemele sau provocarile pe care le intampini.
Mai degraba, pune accent pe calitati la interviu si pe abilitatile relevante pentru postul la care aplici, ofera argumente pentru fiecare decizie, sustine-ti parcursul profesional cu cifre care sa reflecte rezultatele tale. Cel mai important este sa il convingi pe recruiter ca esti persoana potrivita pentru acel job, asa ca pregateste-te pentru interviul de angajare cititind cu atentie descrierea postului si documentandu-te in legatura cu compania. Vei avea un rezultat mult mai bun daca vei cunoste mediul de lucru si asteptarile companiei, decat daca iti vei exprima nevoie de a-ti gasi de lucru.
4. Oferirea unui feedback negativ fata de locurile de munca precedente
Oricare ar fi fost experienta ta precedenta, chiar daca aceasta a avut mai multe parti negative decat pozitive, incearca saeviti impartasirea acestor aspecte negative recruiterului. Acesta poate sa traga concluzia ca la fel vei gandi si despre compania in cauza, nestiind daca lucrurile spuse de tine sunt veridice sau nu. Acesta ar putea fi unul dintre punctele slabe la interviu.
Pastreaza echilibrul profesional, fa-ti un plan de autopromovare in cadrul interviului si urmeaza-l cu strictele. Pune-ti in vedere ce trebuie sa scoti in evidenta si ce trebuie sa nu transmiti. Daca recruiterul te pune la incercare, mentioneaza-i ca au existat aspecte negative in acel job, insa pune accent pe oportunitatile de promovare si de crestere pe care ti le-a oferit, precum si pe rezultatele obtinute, pe ce lucruri ti-au placut acolo si ce doresti in plus fata de fostul loc de munca.
5. Ajungi prea tarziu / prea devreme la un interviu de angajare
Nimic nu creeaza mai rapid o impresie negativa decat faptul ca intarzii la interviu. Majoritatea recruiterilor exclud din start astfel de candidati, deoarece se intreaba cum vor face fata statutului de angajat care trebuie sa respecte un program fix. Daca exista o sansa cat de mica sa intarzii din cauza vremii sau a traficului, pleaca mai devreme si ia-ti cel putin 15 minute ca marja de eroare sau suna recruiterul si reprogrameaza intalnirea.
Pe de alta parte, daca ajungi la 15.30 pentru un interviu stabilit pentru ora 16.00 este in regula. Nu este in regula, insa, sa te prezinti la receptie si sa pui presiune pe recruiter.
Cel mai bine ar fi sa mergi la o cafenea, sa iti aranjezi tinuta si sa iti temperezi emotiile. Va fi totul mult mai bine daca vei avea cateva minute la dispozitie sa te relaxezi si sa iti pui in ordine ideile inainte de interviu.
6. Nu te informezi indeajuns
Nu este necesar sa memorezi cifrele de vanzari anuale sau profitul comaniei, dar trebuie sa stii cateva informatii despre produsele sau serviciile lor. Cauta si verifica informatii despre companiile mari in reviste de business sau pe site-ul companiei.
Fa-ti un plan bine stabilit in care sa punctezi lucrurile pe care vrei sa le afli despre companie si despre job-ul respectiv si enunta-le in timpul interviului. Ii vei arata, astfel, angajatorului faptul ca esti interesat de post, ca te-ai informat, dar ai nevoie de si mai multe informatii.
7. Nu stii cum sa te prezinti la un interviu de angajare
Sa recunosti un defect important este o greseala strategica. Atunci cand una dintre intrebarile de la interviu este care este unul dintre defectele tale, nu se asteapta sa fii sincer si direct. Mentioneaza-i, mai bine, un defect pozitiv: „Sunt o persoana foarte organizata, insa nu ati trage aceasta concluzie daca ati privi biroul meu.” In plus, inainte de interviu trebuie nu doar sa faci un research asupra companiei, ci si asupra ta.
Trebuie sa stii foarte bine care este parcursul tau profesional, proiecte in care ai fost implicat, aspiratii, rezultate etc., astfel incat sa nu eziti sa raspunzi cand ti se adreseaza o intrebare legata de aceste aspecte. De data aceasta trebuie sa oferi un raspuns direct, argumentat.
8. Omiti intrebarile despre companie
Este foarte important sa ii arati recruiterului ca iti pasa de acest job, punand intrebari la interviu pertinente si obiective despre companie, despre job, despre asteptari. Nu intreba, insa, prea devreme despre salariu sau alte beneficii. Daca esti mai interesat de vacanta, de asigurarea de sanatate sau de salariul pe care il poti obtine, persoana de langa tine va incepe sa isi puna intrebari. Acesta cauta o persoana de incredere, pe care sa se poata baza. Atunci cand va considera ca este cazul sa discute despre pachetul de beneficii, managerul sau recruiterul va deschide discutia, fiind, evident, un mijloc prin care sa te atraga.
Importanta este si negocierea salariului la interviu. De asemenea, daca recruiterul va incerca sa afle prea timpuriu care este salariul pe care l-ai accepta, incearca sa pui accentul pe tot ce implica acest job. Raspunsul poate fi “Am un anumit punct de referinta, insa, mai intai, as vrea sa aflu mai multe despre aceasta pozitie.”
9. Te lauzi cu persoanele pe care le cunosti din companie
Nu scoate in evidenta nume sau prieteni de-ai tai din interiorul companiei. Poate fi interpretat intr-un mod negativ sau persoana de referinta poate fi cineva cu care recruiterul nu se intelege foarte bine. Bazeaza-te pe competentele tale si asigura persoana de langa tine ca esti capabil sa duci la capat toate task-urile aferente job-uluit au.
10. Tinuta neadecvata
In plus, fie ca vrem sa recunoastem sau nu, tinuta este un aspect foarte important in timpul interviului de angajare. Daca alegi o tinuta casual sau extravaganta, aceasta iti va spulbera sansele de a obtine job-ul dorit. Cea mai buna optiune este sa alegi un costum sau o tinuta office, in culori neutre.
Mulțumesc pentru Like!