Cum să pleci de la angajator

View 351
Image

Atunci când părăsești angajatorul obiectivele principale ar fi să-ți menții reputația și relațiile cu colegii. Mai jos am structurat un checklist pe etape. Salvează-l pentru când va veni timpul.

După ce ai decis că pleci:

✅ Informează-ți direct superiorul și fii pregătit să explici sincer motivele plecării.

✅ Posibil să ți se ofere o contra-ofertă. Decizia îți aparține, dar părerea mea personală este că acceptarea nu este cea mai bună idee – dacă pleci, pleacă.

✅ Discută planul de predare a responsabilităților. Compania va aprecia mult dacă te vei comporta corect, astfel reputația ta va avea doar de câștigat. Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să depui cererea de demisie și să nu dai nici o explicație. Chiar dacă există un conflict, încearcă să păstrezi relații bune – este atât corect, cât și benefic, deoarece piața muncii locală este restrânsă, iar pe viitor vor fi solicitate recomandări despre tine.

✅ Hi-Level. Oferă-te să ajuți la găsirea unui înlocuitor pentru poziția ta, sau spune că vei pleca doar după ce se găsește om în locul tău.

În timpul perioadei de predare a responsabilităților (aproximativ 2 săptămâni):

✅ Finalizează cât mai multe sarcini, organizează documentele și pune ordine în dosare.

Am fost impresionată de un feedback primit despre un candidat: fostul său manager a povestit că, în ultima sa zi de muncă, a stat până târziu să predea toate sarcinile. Desigur, am angajat acest „diamant”.

❌ Atenție la dorința de a copia lucrările pe un stick USB sau de a-ți trimite baze de date pe email. Dacă nu vrei discuții neplăcute cu departamentul de securitate sau GDPR, nu lua nimic – nici în format electronic (baze de date, documente interne, programe de training), nici în format fizic. Conform legii, ceea ce faci contra salariului aparține angajatorului.

✅ Vorbește cu colegii și subalternii. Fii cât mai neutru și pozitiv, respectându-i pe cei care vor rămâne în companie.

❌În nici într-un caz nu petrece ultimele două săptămâni vorbind pe la colțuri despre cum „trebuie să pleci de aici” – nu obții nimic bun prin asta, după plecare te vor vorbi toți de rău. Mai ales după ce ți-ai petrecut ani buni în companie, ai respect.

În ultima zi:

✅ Scrie un mesaj de rămas-bun pentru toți cei dragi din companie, mulțumește-le, informează-i cine va fi contactul nou și lasă-ți coordonatele pentru a menține legătura.

Apreciază te rog articolul, mulțumesc.