La noi asa se face... - stereotipul eronat al HRilor contemporani

View 10576
Image

Multe companii se confrunta cu intepatura respingerii in momentul in care candidatul aflat in procesul de selectie/recrutare, vine cu un refuz la o anumita etapa. Si de ce? Pentru ca accepta o alta oferta, poate mai avantajoasa, poate mai complexa, sau poate pur si simplu mai efectiva din punct de vedere a timpului.

Deobicei angajatorii raman cu impresie eronata ca candidatul nu e suficient de interesat in obtinerea jobului, sau ca acesta este dominat doar de satisfactia materiala. Desigur, nu putem exclude acesti factori, dar a fost oare procesul de recrutare si selectie unul eficient si atractiv pentru acel candidat?

HRii au tendinta de a se resemna mai greu cu faptul ca piata de astazi este condusa de candidati si ca ei sunt cei care dicteaza regulile. Prin urmare, acestia devin din ce in ce mai pretentiosi si meticulosi fata de recruiteri, ba chiar undeva sceptici. Traim realitatea in care cultura organizationala contemporana dicteaza obiceiuri proaste. Mai exact, cultura organizationala este reprezentata de comportamentul membrilor echipei si totalizeaza acele lucruri despre care poti spune “la noi asa se face”. Deci, la noi asa se face recrutareaaa.. lunga si imbratisata de o multime de formalitati nu intotdeauna necesare.

Daca intervievati un candidat pe care-l considerati potential, poate ar fi cazul sa excludeti formalitatile, si sa nu fiti condusi de strictul "mai vad si altii, si in cazul in care nu gasesc mai buni, revin la el". Momentul oportun pentru un aviz pozitiv nu coincide mereu si cu candidatul. Probabil el a acceptat deja un alt job offer, a unei companii care i-a apreciat talentul la justa valoare.

So, ai alege sa ti se alature un jucator de top in randurile companiei, sau sa-l tii in randul celor de rezerva? Ai toata libertatea deciziei.

Fiind si tu candva in postura de candidat la sigur ai resimtit-o: Ai aplicat CVul pentru o pozitie si ai fost contactat peste 3 zile, pentru a te anunta ca CVul tau a fost procesat si in curand vei fi invitat la interviu. Acesta preconizeaza a fi realizat in urmatoarea saptamana.

Ulterior, esti invitat la a doua etapa a interviului, dupa traditie, in urmatoarea saptamana, dar deja cu Team Leaderul tehnic. Apoi mai urmeaza un interviu cu Directorul Team Leader-ului tehnic. Ah da, nu uitam si de proba tehnica (testare). Iar daca vrei sa-i afli rezultatul, mai fa-le o vizita. Fain sau plictisitor?

Intocmai asa obosesc si candidatii. E cazul sa stim ca atunci cand o persoana se afla in procesul de cautare a unui post de munca, acesta cauta un job efectiv, rapid. Cate dintre companii sunt gata sa ofere acest lucru?

Este bine de stiut ca candidatii tind sa faca parte dintr-un colectiv responsabil, si ceea ce ii influenteaza pozitiv este factorul de incredere. In momentul in care sunteti gata sa le oferiti un feedback rapid si constructiv candidatilor, acestia vor fi mereu interesati in pozitiile propuse de Dvs.

Morala acestui articol: Recruteaza rapid si eficient!

Apreciază te rog articolul, mulțumesc.