Piata Muncii in Republica Moldova. Retrospectiva anului 2017 si Tendintele majore pentru 2018

View 14145
Image

Piata muncii intra in criza si abia se tine pe picioare. Si nu din lipsa locurilor de munca, cum vorbeste lumea lenesa, ci din cauza deficitului de personal. Companiile private vor sa angajeze oameni si specialisti calificati,  insa se intreaba daca mai au pe cine. Zonele cu mare cerere sunt cele si IT, productie industiala, inginerie, operatori vorbitori de limbi straine exotice, casieri, operatori ghiseu banca.

La nivel global piata muncii se confrunta cu o lipsa acuta de competente, in ciuda somajului ridicat. Tot mai cautate sunt abilitatile candidatilor si nu experienta. Tot mai des gasim oferte de job in care este specificat ca experienta in domeniu constituie avantaj, si nu este obligatorie, cum suntem obisnuiti sa vedem.

Remuneratia si oportunitatile disponibile de promovare nu mai sunt dictate de vechimea in munca, ci de competentele candidatului. Vechimea in munca conteaza din ce in ce mai putin in decizia de angajare a candidatilor. Vor fi relevanti candidatii care dovedesc ca detin competente-cheie necesare in piata, care il fac angajabil. Astfel, intervine si devine importanta consilierea in cariera, orientata in identificarea pentru candidati a ocupatiei compatibile pentru fiecare si a competentelor pe care sa le poata valorifica cat mai eficient.

Institutiile de invatamant ar trebui sa analizeze in permanenta solicitarile reale ale mediului pentru a putea consilia in mod eficient tinerii absolventi in vederea unei integrari reusite. Institutiile de invatamant superior ar trebui sa revizuie programele de invatamant si sa aiba in vedere nu doar formarea unor competente tehnice specifice specializarii, ci si dezvoltarea abilitatilor tinerilor de a se adapta pietei muncii care se afla  in schimbare.

Solutie pentru Republica Moldova vad doar dialogul practic si o colaborare reala intre principalii actori implicati – stat, ministerul invatamantului, angajatorii, firme de recrutare si trening, parinti, elevi si studenti.

Vedem ca multi moldoveni aleg sa plece din tara, dar si rata de intoarcere creste gratie programelor livrate in masa care au ca scop informarea cetatenilor despre existenta ofertelor de job in tara (aici acasa) atractive inclusiv financiar.  Lipsa profesionistilor mai este cauzata si de scaderea (disparitia) scolilor profesionale si a interesului elevilor pentru institutiile superioare de invatamant, efectiv avem grupe care se inchid din lipsa de studenti. Companiile raspund la aceasta situatie atat prin cresteri de salarii, cat si prin investitii facute in scoli. Vom observa cresteri salariale intre 5% pentru angajatii juniori si pina la 15 % pentru angajatii mai performanti.

Ce fac companiile? Incep a fi mai creative pentru a atrage si a retine cei mai valorosi  candidati, inteleg importanta comunicarii brandului de angajator, incep sa investeasca mai multe resurse pentru a-si gestiona imaginea in spatiul digital, si au mare grija de reputatie.

Specialistii incep sa migreze dinspre companiile mici si mijlocii catre companiile mari, care pot oferi salarii si conditii mai bune. Iar companiile mari au tendinta sa promoveze oameni din interior datorita costurilor mai mici.

Tot mai des candidatii incep a vedea munca ca o combinatie intre munca full-time si part-time, permanenta si temporara, respectiv freelancing si contracte de munca. In aceste conditii, oamenii-cheie vor fi greu de retinut la un singur job, astfel companiile trebuie sa investeasca mai mult pentru a-i face fericiti si pentru a-i motiva in fiecare zi.

Specialistii in recrutare sustin ca deficitul de forta de munca din companii se acutizeaza pe an ce trece, motiv pentru care si salariile oferite nou-venitilor sunt din ce in ce mai mari. Astazi, un proaspat absolvent de facultate interesat sa intre in campul muncii are asteptari si poate obtine salarii intre 4.000-7.000 lei. Totodata, in cazul candidatilor „tineri”, au sansa sa ajunga la interviu cei care indeplinesc anumite cerinte, care cunosc o limba straina exotica, sau au experienta in voluntariat, dar si cei care isi personalizeaza CV-ul si il fac lipsit de generalitati, astfel incat sa atraga atentia recrutorilor.

Republica Moldova trece din tara de low-cost pentru investitorii straini, in tara cu valoare adaugata mai ridicata. Nu se mai gasesc oameni ieftini, cum era acum 2 ani, cand investitorii gaseau forta de munca inalt calificata la cel mai scazut pret. Astfel, companiile cu capital strain se confrunta cu situatiile in care au multe proiecte, insa nu au cu cine sa le execute. Oricum ramanem a fi zona atractiva pentru investitii, insa cu salarii peste 20% fata de cele asteptate initial.



Apreciază te rog articolul, mulțumesc.